Transferència

JORNADA: És possible el cultiu de plantes aromàtiques i medicinals en zones ZEPA?

Jornada tècnica PATT

Data: 7 de juliol 2022, 9:00 – 13:45 h

Lloc: Escola Agrària de Tàrrega (Urgell, Lleida)

Organitza: Projecte PAMinCAT (CTFC, Fruits de Ponent, Aigües del Segarra-Garriques, Ventós)

Contingut: Un dels objectius del projecte “Nous escenaris de producció industrial de planta aromàtica i medicinal als sistemes agraris tradicionals de Catalunya (PAMinCAT)”* és valorar la idoneïtat de cultivar algunes espècies de plantes aromàtiques i medicinals en els regadius de suport de les zones ZEPA. El maneig cultural d’aquestes espècies, les èpoques i mecàniques de collita, la cobertura del sòl, poden ser compatibles amb les espècies d’aus que es volen protegir en aquestes zones?

Programa:

  • 9.00 h Visita a la parcel·la experimental de Preixens del projecte PAMinCAT situada en una zona ZEPA amb dotació de reg de suport del canal Segarra-Garrigues
    ∙ Presentació del projecte PAMinCAT. Sra. Roser Cristóbal Cabau. Enginyera agrònoma.
    Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), responsable del grup plantes aromàtiques i medicinals.
    ∙ Les ZEPA en el regadiu del Segarra-Garrigues Sr. Xavi Petit Tomàs. Enginyer agrònom. Aigües del Segarra-Garrigues, responsable del departament d’agricultura.
  • 11.00 h Primera aproximació a la compatibilitat del cultiu d’algunes espècies de PAM amb el valors naturals de les zones ZEPA. Sr. Gerard Bota Cabau. Enginyer Forestal, Dr. en Biodiversitat. CTFC, adjunt del programa de dinàmica del paisatge i biodiversitat.
  • 11.50 h Maneig agronòmic en un cultiu de plantes aromàtiques i medicinals per a fomentar la biodiversitat. Sr. Jordi Puig Roca. Ambientòleg, Dr. en Ciències Ambientals. Consultoria l’Espigall, coordinador tècnic.
  • 12.40 h Presentació del Projecte “Lavandines como cultivo tampón en las zonas de protección de aves de Guadalajara”. Sr. Javier Ruiz Sánchez. Llicenciat en Biologia, Màster en Gestión de fauna silvestre. Fundación Global Nature.

Veure programa

Presentacions:

  • Maneig agronòmic en un cultiu de plantes aromàtiques i medicinals per fomentar la Biodiversitat:

JORNADA: Viabilitat econòmica del cultiu de plantes aromàtiques i medicinals

Jornada tècnica PATT

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és PATT_1.png

Data: 27 de setembre 2022, 9:30 – 12:30 h

Lloc: Grup Cooperatiu Fruits de Ponent, Av. de Valmanya, km 1 25180 Alcarràs

Contingut:  En el marc del projecte “Nous escenaris de producció industrial de planta aromàtica i medicinal als sistemes agraris tradicionals de Catalunya” (PAMinCAT)” un dels objectius era analitzar la viabilitat econòmica de produir diferents espècies de les considerades aromàtiques o medicinals. La producció d’aquestes espècies no només inclou el cultiu, si no que, per a que surtin al mercat cal sotmetre-les a una primera transformació (assecatge o destil·lació) que també implica uns costos molt importants. En aquesta jornada i conjuntament amb els ponents s’identificaran els costos i els ingressos de tot el procés productiu i les fluctuacions a que estan sotmesos i es validarà la utilitat de l’eina de decisió dissenyada en el marc del projecte.

Programa:

  • 9:30 h. Presentació del Grup Operatiu i motivació del GCFdP per la producció de PAM. Sr. Josep Presseguer, director general del Grup Cooperatiu Fruits de Ponent.
  • 10:00 h. Presentació de diferents projectes productius de PAM
    • Fundación Térvalis (Terol)
    • Aromáticas del Piedra (Guadalajara)
    • L’Armengol SCP (Catalunya)
  • 11:15 h. Presentació de l’eina de decisió per a analitzar viabilitat econòmica de la producció de diferents espècies de PAM i simulació de càlcul. Sra. Roser Cristóbal, Grup de Plantes Aromàtiques i Medicinals del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya

Veure programa

Presentacions:

JORNADA: Resultats del projecte “Nous escenaris de la producció industrial de planta aromàtica i medicinal als sistemes agraris tradicionals de Catalunya”

Jornada tècnica PATT

Data: 30 de novembre 2022

Lloc: Escola Agrària de Tàrrega (Urgell, Lleida)

Contingut: En el marc dels projecte PAMinCat (finançat a través de l’Operació 16.01.01, cooperació per a la innovació, del PDR de Catalunya 2014-2020) es van instal·lar tres parcel·les experimentals amb 8 espècies de PAM amb l’objectiu d’avaluar la seva resposta agronòmica, la compatibilitat de cultivar-les en zones ZEPA, la viabilitat econòmica d’aquests cultius, la necessitat d’instal·lacions de transformació  i la possiblitat d’escalar aquest cultiu.

Programa:

  • 9:15 h. Presentació del projecte PAMinCAT. Sra. Roser Cristóbal, Grup de Plantes Aromàtiques i Medicinals (GPAM) del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).
  • 9:25 h. Línies d’ajuts per a iniciar un projecte de PAM. Sr. Enric Altisent, cap de l’Oficina Comarcal de l’Urgell del DACC.
  • 9:40 h. Motivació dels socis del GO per a la producció de PAM. Sr. Marc Nart, director agronòmic del Grup Cooperatiu Frutis de Ponent. Sr. Xavi Petit, director del Departament d’Agricultura d’Aigües del Segarra-Garrigues.
  • 10:00 h. Presentació dels resultats del projecte PAMinCAT. Sra. Roser Cristóbal, GPAM-CTFC.
  • 12:00 h. Situacio del mercat de les diferents espècies de PAM assajades. Sortides comercials. Sra. Eva Moré, GPAM-CTFC. Sra. Gemma Parramon, Directora de l’Àrea Europea de Ventós.
  • 12:45 h. Possibilitat d’escenaris de cultiu de PAM als sistemes agraris tradicionals de Catalunya. Sra. Roser Cristóbal, GPAM-CTFC.
  • 13:00 h. Discussió de les ponències
  • 13:30 h. Cloenda de la jornada.

Veure programa

Presentacions: