Del 9 a l’11 de juny els promotors del projecte PAM in CAT vàrem fer un viatge tècnic per a visitar diferents explotacions de PAM (principalment lavandins) de les províncies de Castelló, València, Conca i Albacete.
Vàrem veure camps en plena producció, vivers de PAM, instal·lacions de destil·lació i assecatge i maquinària de cultiu.
El cultiu predominant en totes elles és el lavandí (Grosso i Super), i en alguna ho combinen amb espígol (Lavandula latifolia), lavanda (Lavandula angustifolia) i romaní (Rosmarinus officinalis).
El denominador comú d’aquestes explotacions es que totes són grans superfícies (camps de 4-5 ha mínim) localitzades en indrets a partir de 800 m, en molts casos en condicions de secà (500-600l/m2 anuals) i algunes reforçades amb un reg de suport. Superfícies de 30, 50 o més hectàrees s’apleguen per a transformar el seu producte en una destil·leria que dona servei a 200 ha o més.
Moltes de les explotacions complementen la seva producció a l’engròs amb una petita botiga de venda al detall on ofereixen productes finals de cosmètica i higiene.
Per a tots ells, els principals hàndicaps de la producció de PAM són:
- el control de les males herbes
- la fluctuació de preus dels olis essencials
- el desconeixement de les necessitats del sector