Abans de fer l’últim tall de tarongina, a l’octubre del 2021, els membres del Grup Operatiu vàrem anar a conèixer dues experiències de cultiu extensiu de Melissa officinalis – tarongina- (en convencional i en ecològic) a Catalunya (Berguedà i Lluçanès). Una finca cultiva al voltant de les 10 ha i l’altra 2.
L’objectiu era compartir amb les persones productores coneixements i inquietuds, veure les plantacions i la maquinaria que utilitzen i les instal·lacions de transformació.
La tarongina és una espècie que s’adapta molt bé al cultiu, competeix molt bé amb les males herbes i pot estar 8-10 anys al camp. Fan tres-quatre talls anuals des de maig a octubre i poden arribar a uns 2.500-3.000 kg fulla seca/any ha. És exigent en nutrients i aquests s’aporten al principi del període vegetatiu (febrer-març-abril) i per fertirrigació regularment durant tot el cicle.
Ambdós productors cultiven en regadiu amb reg localitzat i en fileres dobles. Utilitzen antics autocarregadors de farratge per tallar la tarongina i transportar-la fins l’assecador i ambdós coincideixen en comentar que la tarongina és molt delicada, no es pot apilar gaire alta i cal assecar-la ràpidament.
El producte final comercial que ofereixen es diferent, en un cas és fulla seca tallada i envasada en sacs de 20 kg i en l’altre és la planta assecada i envasada en big-bags. En ambdós casos tenen un contracte amb un majorista d’herbes que els hi garanteix la sortida comercial.
Detall dels discos de tall de l’autocarregador Cambra de l’assecador Màquina per segar entre files Caldera de biomassa de l’assecador