Visita de plantacions de tarongina a Catalunya

Abans de fer l’últim tall de tarongina, a l’octubre del 2021, els membres del Grup Operatiu vàrem anar a conèixer dues experiències de cultiu extensiu de Melissa officinalis – tarongina-  (en convencional i en ecològic) a Catalunya (Berguedà i Lluçanès). Una finca cultiva al voltant de les 10 ha i l’altra 2. 

L’objectiu era compartir amb les persones productores coneixements i inquietuds, veure les plantacions i la maquinaria que utilitzen i les instal·lacions de transformació. 

La tarongina és una espècie que s’adapta molt bé al cultiu, competeix molt bé amb les males herbes i pot estar 8-10 anys al camp. Fan tres-quatre talls anuals des de maig a octubre i poden arribar a uns 2.500-3.000 kg fulla seca/any ha. És exigent en nutrients i aquests s’aporten al principi del període vegetatiu (febrer-març-abril) i per fertirrigació regularment durant tot el cicle. 

Ambdós productors cultiven en regadiu amb reg localitzat i en fileres dobles.  Utilitzen antics autocarregadors de farratge per tallar la tarongina i transportar-la fins l’assecador i ambdós coincideixen en comentar que la tarongina és molt delicada, no es pot apilar gaire alta i cal assecar-la ràpidament. 

El producte final comercial que ofereixen es diferent, en un cas és fulla seca tallada i envasada en sacs de 20 kg i en l’altre és la planta assecada i envasada en big-bags. En ambdós casos tenen un contracte amb un majorista d’herbes que els hi garanteix la sortida comercial. 

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *