Visita tècnica a l’Alcarria, primavera 2022

El passat mes de juliol coincidint amb la collita del lavandí, els membres del Grup Operatiu vàrem fer una visita tècnica als camps de lavanda i lavandí de la zona de La Alcarria (Guadalajara) que té com a punt neuràlgic la població de Brihuega. 

L’extensió de les plantacions i la professionalització i mecanització de la collita i del sistema de transformació mitjançant destil·lació per a obtenir oli essencial està molt desenvolupat i molt establert a la zona. Contrastar amb productors locals necessitats de maquinària de camp i diferents sistemes de destil·lació va ser l’objecte de la visita. 

Els productors/destil·ladors coincidien en dir que després d’uns últims anys molt bons tant pel que fa al rendiment dels cultius en oli essencial com al preu de mercat d’aquest oli, aquesta campanya està sent molt dolenta donat a la confluència de varis factors com són: menor producció de biomassa (període prolongat de sequera), menor demanda d’oli essencial i preus més baixos i pujada considerable del gas-oil (combustible utilitzat per la majoria de destil·ladores).   

Al marge dels beneficis del cultiu per la venda de l’oli essencial que fluctuen anualment, el cultiu del lavandí i la lavanda té una repercussió econòmica directa i general sobre la zona ja que han sabut fer-ne promoció utilitzant les plantacions florides com un atractiu turístic durant una bona part de l’estiu.  

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *